1- Anayasa Mahkemesi'nden Önemli Karar: Yabancılık Unsuru Taşıyan İş Sözleşmelerinde Hukuk Seçimi Düzenlemesi İptal Edildi
Anayasa Mahkemesi, Milletlerarası Özel Hukuk ve Usul Hukuku Hakkında Kanun’un (MÖHUK) iş sözleşmelerinin, işçinin mutat işyeri hukukunun emredici hükümleri uyarınca sahip olacağı asgari koruma saklı kalmak şartıyla tarafların seçtikleri hukuka tabi olacağını öngören düzenlemesini (m.27/1) Anayasa’nın 49. maddesine aykırı bularak iptal etmiştir.
Anayasa’nın 49. maddesi, devletin çalışanların haklarını koruma yükümlülüğünü düzenlemekte olup Anayasa Mahkemesi, iş sözleşmelerinde tarafların yaptığı hukuk seçiminin işçiyi daha az koruyucu bir hukuka tabi kılma riski taşıdığını ve işverenin pazarlık gücünü kullanarak işçinin daha az lehine olan bir hukukun uygulanmasını sağlayabileceğini değerlendirmiştir. İşçilerin korunması ilkesinin gözetilmesi ve devletin bu alandaki pozitif yükümlülüğünü yerine getirmesi gerektiği gerekçesiyle MÖHUK’taki ilgili hükmün iptal edilmesine karar verilmiştir.
Söz konusu iptal kararının, uluslararası ölçekte faaliyet gösteren ve yurtdışında işçi çalıştıran işverenler nezdinde büyük etkileri olabilecek olmasının yanı sıra, Türk Mahkemeleri nezdinde de konu hakkında farklı emsal kararların oluşmasına sebebiyet verecek önemli bir gelişme olduğu değerlendirilmektedir.
İptal kararı, 10 Eylül 2025 tarihi itibariyle yürürlüğe girecektir. Kararın tam metni için bkz.: https://normkararlarbilgibankasi.anayasa.gov.tr/ND/2024/187
2- Türk Parası Kıymetini Koruma Kararı Kapsamında Yurt Dışına Çıkarılan Türk Lirası Miktarına ve Kıymetli Maden Alım-Satımına İlişkin Değişikliklere Gidildi
Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 Sayılı Karar’da Değişiklik Yapılmasına İlişkin Karar, 15 Mart 2025 tarih ve 32842 sayılı Resmi Gazete’de yayımlandı. İlgili düzenleme özellikle yurt dışına çıkarılan Türk Lirası miktarına ve kıymetli maden alım-satımına ilişkin önemli değişiklikler içeriyor.
- Değişiklik öncesi 25.000 Türk Lirası olan yurtdışına çıkarılabilecek TL limiti, 185.000 TL olarak güncellenmiştir. Bu limit üzerinde bir paranın yurtdışına çıkarılması isteniyor ise T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından belirlenen esasların takip edilmesi ve bu kapsamda nakit beyan formunun ilgili şekilde düzenlenmesi gerekecektir.
Bankaların ve aracı kurumların türev araç alım satımına (örn. hisse senetleri, emtialar, döviz kurları veya faiz oranları gibi finansal sözleşmeler) ve kıymetli maden satışına ilişkin detaylı düzenlemelerin de yer aldığı ilgili karar metnine buradan ulaşabilirsiniz.
3- Güncel Kripto Gelişmeleri: Kripto Varlığı Hizmet Sağlayıcıları için Kuruluş ve Faaliyet Şartları Yayımlandı
Kripto Varlık Hizmet Sağlayıcıların Kuruluş ve Faaliyet Esasları Hakkında Tebliğ ve beraberinde çalışma usul ve esaslarına ilişkin bağlantılı üç farklı tebliğ, 13 Mart 2025 tarihli ve 32840 sayılı Resmî Gazete’de yayımlandı. Sermaye Piyasası Kurulu’nun aracı kurumlara ilişkin düzenlemeleriyle birçok noktada benzerlik gösteren tebliğ, kripto varlık hizmet sağlayıcıların kuruluş ve faaliyet izni süreçleri, personele ilişkin şartlar, faaliyet esnasında uyulması gereken ilkeler, pay devirleri, iştirak sınırlamaları, dışarıdan hizmet alımı, iç kontrol, iç denetim ve risk yönetimi süreçleri, bilgi sistemleri denetimi ve KVHS’ler tarafından gerçekleştirilemeyecek faaliyetler gibi birçok konuda kritik düzenlemeler getiriyor.
İlgili tebliğler için;
Kripto Varlık Hizmet Sağlayıcılarının Kuruluş ve Faaliyet Esasları Hakkında Tebliğ
Bilgi Sistemleri Bağımsız Denetim Tebliği’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ
Bilgi Sistemleri Yönetimine İlişkin Usul ve Esaslar Tebliği
4- E-Ticaret Yönetmeliği’nde Hizmet Sağlayıcılar Bakımından Önemli Değişiklikler Yayımlandı!
8 Mart 2025 tarihli ve 32835 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Elektronik Ticaret Aracı Hizmet Sağlayıcı (ETAHS) ve Elektronik Ticaret Hizmet Sağlayıcılar (ETHS) Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik ile önemli değişiklikler yapıldı. Değişiklikler, yayım tarihi itibarıyla yürürlüğe girdi.
2022 yılında Kanun’daki kapsamlı değişikliklerden sonra Bakanlık, pratikteki uygulamaları ve ihtiyaçları gözden geçirerek uygulamadaki belirli hususları netleştirmeye çalışmıştır. Bu kapsamda özellikle, yurt dışına yönelik satış kavramı netleştirilmiş, çevrimiçi arama motorlarında reklam ve indirim bütçesi hesaplamasında ilişkin düzenlemeler öngörülmüş, ETHS’lerin tanıtıcı bilgilerinin alınması ve yayımlanması konusunda değişikliklere gidilmiştir. Özellikle ETAHS’lerin, ilgili değişikliklere dair yönetmeliği detaylı şekilde inceleyerek gerekli uyum sürecini yürütmesi önem arz etmektedir. Söz konusu metne buradan ulaşabilirsiniz.
5- Siber Güvenlik Hizmeti Sunan Şirketler İçin Yeni Dönem: Siber Güvenlik Kanunu
Uzun süredir beklenen Siber Güvenlik Kanunu, 19 Mart 2025 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Söz konusu kanun, kamu kurumlarının, gerçek kişilerin ve özel sektör kuruluşlarının siber tehditlerden korunmasını temel hedef olarak belirlemekte ve ulusal siber güvenliği güçlendirmeye yönelik kapsamlı politika ve stratejiler oluşturmaktadır. Geniş uygulama alanı sebebiyle, siber uzayda faaliyet gösteren tüm kamu kuruluşları, özel hukuk tüzel kişileri, meslek kuruluşları ve gerçek kişiler Siber Güvenlik Kanunu’nun kapsamına girmektedir.
İlgili şirketler, siber güvenlik ürün, sistem, yazılım, donanım ve hizmetlerin yurt dışına satışına ilişkin Siber Güvenlik Başkanlığı tarafından belirlenecek usul ve esaslara uygun hareket etmek zorunda olup; izne tabi ürünlerin yurt dışına satışında Başkanlık onayı alınması gerekecektir. Bununla bağlantılı olarak söz konusu faaliyetlerine ilişkin olarak bilgi ve belge verme yükümlülüğüne tabii olacaktır.
Siber güvenlik ürün, sistem, yazılım, donanım ve hizmetleri üreten şirketlerin birleşme, bölünme, pay devri veya satış işlemleri de Başkanlık onayına tabii olacaktır. Başkanlık onayı alınmaksızın gerçekleştirilen işlemler hukuki bir geçerlilik kazanmayacaktır.
Belirtilmesi gerekir ki bu düzenleme, bir geçiş dönemine ilişkin olup Kanun’un uygulanmasına ilişkin detaylı düzenlemeler, Siber Güvenlik Başkanlığı tarafından bir yıl içerisinde çıkarılacak olan ikincil mevzuat düzenlemeleri ile açıklığa kavuşturulacaktır. Söz konusu düzenlemelerin, siber güvenlik sektöründeki kuruluşlar için uyum ve belgelendirme prosedürleri de dâhil olmak üzere Siber Güvenlik Kanunu’nun pratikte uygulamasının belirlenmesinde önemli rolü olacaktır.