Şubeyi tescil ettirmemenin cezası ne kadardır?
26.06.2012 tarihli ve 6335 sayılı kanunda, şubeyi tescil ettirmemenin cezası 5.115 TL idari para cezası olarak belirtilmiştir.
Limited Şirket Şube Açılış İşlemi
Mersis’ten başvuru yapılarak talep nosu alınmalı ve randevusuz olarak bölge temsilciliğine (İTO) başvuru yapılmalıdır.
1-) Dilekçe
Şirket kaşesi ile yetkili tarafından imzalanmalı, vekaleten imzalanmış ise vekaletin aslı veya onaylı sureti eklenmeli, ekindeki evrak dökümünü içermelidir. Dilekçede; şirketin unvanı sermayesi açılış tarihi ve bu tarihteki gerçek faaliyetinin konusu NACE koduyla birlikte açıkça gösterilmeli ve bu bilgilerin doğru olduğu aksinin tespit edilmesi durumunda sorumluluğun dilekçeyi imzalayan kişi ya da kişilere ait olduğu yazılmalıdır.
2-) Oda kayıt beyannamesi
Şube yetkilisi imzalamalı ve şube yetkilisinin resmi bulunmalıdır.
3-) Şube açılışına ilişkin imzaları noter onaylı Genel Kurul Kararı (1 nüsha) Ayrıca düzenlenmiş ise hazirun cetveli,
Şube açılışı, merkez sicil altında tescil edilmiş ek işyerinin ayrı bir sicil numarası altında şubeye dönüştürülmesi ise noter onaylı Yetkili Organ Kararı,
4-) Reşit olmayan şirket ortağının anne ve babasının ya da anne/babadan herhangi birisinin şirkete ortak olması halinde reşit olmayan ortak için mahkemeden alınmış kayyum atama kararı
5-) Şube temsilcisi unvan altında düzenlenmiş imza beyanı,,
Tüzel ortak adına kararı imzalayan kişinin (tüzel ortak adına şahıs kararı imzaladığında karar altında tüzel ortak ünvanlı yazılmalı altına temsilen / vekâleten yazılıp imzalayanın ismi soy ismi yazılmalıdır) tüzel ortak adına kararı imzalama, karara katılma, oy kullanma, kararları kabule veya redde yetkili olduğunu gösteren güncel (Düzenleme tarihi üzerinden 1 yılı geçmemiş ) apostilli Türkçe tercümeli sicil özeti.
MASRAFLAR: (2021 Yılı için geçerli)
· Tescil Harcı: 3,702.6 TL
· Tek İmza Yetkilisi İçin Ödenecek Harç: Eklenen her imza yetkilisi için 520.40 TL - Yetkili tescil atama 34,00 TL maktu oda harcı
· Ticaret Sicili Gazete İlan Ücreti: 243,00 TL (Yaklaşık Tutar)
· Oda Ücreti: Kayıt ücreti 535,00-TL + Sermayenin binde 1'i en az 450,00-TL (üst limit 1.788,75-TL)
· Toplam Tahmini Tutar: 6000 TL
VERGİ KAYDI AÇILMAK ZORUNDADIR
Vergi mükellefleri yeni bir şube açılışı yapacakları zaman nasıl hareket etmelidir ve nereye başvurmalıdır. Şube açacak olan işyeri eğer şirket ise karar defterinde karar aldıktan sonra karar örneği ile birlikte varsa yeni yerin kira sözleşmesini de ekleyerek bir dilekçe ile bağlı bulunduğu vergi dairesine başvurmalıdır.
Şube açacak olan eğer gerçek kişi ise varsa kira sözleşmesi ve diğer belgelerle birlikte bir dilekçe bağlı olduğu vergi dairesine başvurmalıdır.
YENİ AÇILACAK ŞUBENİN BAŞKA BİR VERGİ DAİRESİNİN YETKİ ALANINDA OLMASI DURUMU
Şube açılacak olan işyeri, farklı bir ilde veya mevcut merkezin bağlı olduğu vergi dairesinin yetki alanının dışında ise ister merkezin bağlı olduğu vergi dairesine isterse de yeni şubenin bağlı olacağı yer vergi dairesine başvurulabilir.
Eğer yeni açılacak olan şube merkezin bağlı olduğu vergi dairesinin yetki alanının dışında ise ve şube açılışıyla ilgili evraklar merkezin bulunduğu vergi dairesine verilmiş ise bu takdirde merkez vergi dairesi şube açılış evraklarını şubenin bağlı olduğu vergi dairesine gönderir.
Şubenin bağlı olduğu vergi dairesi kendisine gelen evraklar üzerine belirtilen şube adresine yoklama çıkarıp, ilgili adreste yoklama yapar ve ona göre şube açılışını gerçekleştirir.
ŞUBELERDE MUHASEBE KAYDI:
Şubelerde muhasebe kayıtları merkezle bir tutulur fakat faaliyetler farklıysa farklı hesap planlarına işlenmelidir.
Tüm bu iş ve işlemler sağlıklı bir şekilde yürütülmesi ve telafisi imkansız sonuçların doğmaması adına konusunda uzman kişiler ile gerçekleştirilmesi elzemdir.
YILDIRIM HUKUK
Avukatlık & Danışmanlık
Av. Mükramin DUMAN & Stj. Av. Tayyip Emin ARIK