Menkul Satışlarında Dövizle İşlem Yapma ve Ödeme Yasağı Kaldırıldı
Dövizle ödeme yasağı kaldırıldı ve ticari mal satışlarında dövizle ödeme serbest hale geldi. 06.03.2025 tarihli Resmi Gazetede Türk Parasını Koruma Kanunu Tebliğinde değişikliğe gidilerek taşıt satışları hariç diğer menkul satışlarında dövizle ödeme yasağı kaldırıldı. Bu düzenleme ile Türkiye’de yerleşik kişilerin kendi aralarında akdedecekleri; taşıt satış sözleşmeleri dışında kalan menkul satış sözleşmelerinde sözleşme bedelini ve bu sözleşmelerden kaynaklanan diğer ödeme yükümlülüklerini döviz cinsinden veya dövize endeksli olarak kararlaştırmaları mümkün. Bakınız.
İş yerlerinde psikolojik tacizin (mobbing) önlenmesine yönelik yeni düzenlemeler getirildi.
Doğrudan bir yaptırım içermemekle birlikte genelge kapsamında öne çıkan yükümlülükler ve alınması gereken önlemler belirtilmiştir:
1.Çalışanların iş yerinde kasıtlı ve sistematik olarak aşağılanması, dışlanması, kötü muameleye tabi tutulması ve benzeri davranışlar mobbing kapsamında değerlendirilmektedir.
2.İşverenlerin, iş yerlerinde mobbingin önlenmesine yönelik koruyucu ve önleyici politikalar geliştirme yükümlülüğü bulunmaktadır.
3.Mobbinge maruz kalan çalışanlar, CİMER, TBMM Dilekçe Komisyonu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, ALO 170 Hattı ve TİHEK gibi resmi mercilere başvuru yapabileceklerdir.
4.İş yerlerinde düzenli olarak mobbing farkındalığı eğitimi verilmesi ve çalışanların hakları ile başvuru mekanizmaları hakkında bilgilendirilmesi gerekmektedir.
5.Mobbing iddialarının araştırılmasında gizliliğe özen gösterilmeli ve süreçlerin hızlı ve etkin bir şekilde yürütülmesi sağlanmalıdır.
İş sağlığı ve güvenliği kapsamında değerlendirilen bu yeni düzenlemelere uyum sağlamak adına, mevcut insan kaynakları politikalarınız ve iç yönetmeliklerinizin gözden geçirilmesini önemle tavsiye ederiz. İlgili Resmi Gazete için Bakınız
İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimleri Çevrimiçi Verilebilecek.
5 Mart 2025 tarihli ve 32832 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan "Çalışanların İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimlerinin Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik" ile iş sağlığı ve güvenliği eğitimlerinin uzaktan eğitim yöntemiyle verilmesine yönelik önemli değişiklikler yapılmıştır.
Bu kapsamda;
Bu değişiklikler 5 Mart 2025 itibarıyla yürürlüğe girmiş olup işverenler, İSG profesyonelleri ve eğitim sağlayıcılar için yeni düzenlemelere uyum sağlamalarını gerektirmektedir.
Yönetmelik kapsamında uzaktan eğitim süreçlerinin planlanması ve iş yerine uygun eğitim programlarının hazırlanması önem arz etmektedir.
İlgili Resmî Gazete'ye linkten ulaşabilirsiniz.
Bakanlığın ev sahipliğinde, Türkiye geneli “İhracat Süreçleri ve Devlet Destekleri Eğitim Programı’ 18-19-20 Mart tarihlerinde çevrimiçi gerçekleştirilecek.
- Başvuruların https://egitimbasvuru.ticaret.gov.tr/Ihracat adresinden 14 Mart 2025 tarihi mesai bitimine kadar yapılacağı,
- Eğitim programının sonunda, eğitimin en az üçte ikilik kısmına katılım sağlayan katılımcılar adına Dijital Katılım Belgesi düzenleneceği,
- Programın, ihracat süreçlerini ve devlet desteklerini detaylı şekilde ele alırken, ihracatçıların ihtiyaç duyacağı güncel mevzuat ve uygulamalar hakkında bilgilendirme yapmayı hedeflediği
-Özellikle KOBİ'ler, e-ihracat yapanlar ve Avrupa pazarına ihracat yapan firmalar için önemli bilgiler içeriyor olduğu
Bilgilerinize saygıyla sunulur.
EK:
İş Geliştirme Desteği 2025 Yılı 1. Dönem Başvuruları Başladı
Girişimci Destek Programı-İş Geliştirme Desteği 2025 yılı 1. Dönem başvuruları 1 – 31 Mart 2025 tarihleri arasında alınacak
İş Geliştirme Desteği
İş Geliştirme Desteği kapsamında, girişimcilere 1,5 milyon TL üst limit dahilinde yüzde 80 destek oranı ile geri ödemeli destek sağlanıyor. Girişimcinin genç, kadın, engelli, gazi veya birinci derecede şehit yakını olması durumunda destek üst limitine 150 bin TL daha ekleniyor.
Desteklenecek Giderler
Destek kapsamında işletmenin personel giderleri, makine-teçhizat ve kalıp giderleri, yazılım giderleri ve hizmet alımı giderlerine (eğitim, danışmanlık ve yönderlik, belgelendirme, test ve analiz, pazarlama, tasarım, sınai mülkiyet hakları giderleri) destek sağlanıyor.
Destek Verilen Sektörler
"İmalat – Telekomünikasyon - Bilgisayar Programlama, Danışmanlık ve İlgili Faaliyetler - Bilişim altyapısı, veri işleme, barındırma ve diğer bilgi hizmeti faaliyetleri - Bilimsel Araştırma ve Geliştirme Faaliyetleri" sektörlerinde faaliyet gösteren işletmeler, iş geliştirme desteğinden yararlanabiliyor.
Girişimci Destek Programı hakkında bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.
Gayrimenkullerin 5 Yıl İçinde Elden Çıkarılmasında Gelir Vergisi Beyanı Broşürü Yayınlandı
Gerçek kişilerin bir bedel karşılığı edindikleri gayrimenkullerin (konut, arsa, vb.) iktisap tarihinden başlayarak beş yıl içinde elden çıkarılması halinde, elde edilen kazanç gelir vergisine tabidir.
Bu kapsamda, Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından, gerçek kişilerin gayrimenkul alım-satımına ilişkin vergisel yükümlülüklerini açıklayan "Gayrimenkullerin 5 Yıl İçinde Elden Çıkarılmasında Gelir Vergisi Beyanı Broşürü" yayımlanmıştır.
Söz konusu Broşürde;
gibi konularda açıklama ve örneklere yer verilmiştir.
Söz konusu broşüre ulaşmak için tıklayınız.
İnfografik için tıklayınız.