Hukuki Bilgilendirmeler

Resmi İletişim Araçları ve Elektronik Tebligat Hakkında Bilgilendirme

Tebligat Kanunu madde 7/a f.1 b.7 hükmü ile Derneklere, Vakıflara, Kooperatiflere, Limited Şirketlere, Anonim Şirketlere, Kollektif ve Komandit Şirketlere tebligatın elektronik yolla yapılması zorunlu kılınmıştır.

UETS hesabının alınması yeterli olmayıp aktivasyon işlemleri gerçekleştirilinceye kadar hesabın e-tebligat iletimine elverişli bulunmamaktadır. Bu nedenle UETS hesabının oluşturulmasının ardından aktivasyon süreci de takip edilmelidir.

Hesap Aktivasyon İşlemini;

• Gerçek kişi hesap sahipleri, elektronik imza ya da mobil imza ile hesaplarına giriş yaparak ya da PTT Merkezlerine başvuru yaparak,

• Tüzel kişi hesap sahipleri için işlem yetkilileri e-Devlet, e-İmza, mobil imza ile sisteme giriş yaparak gerçekleştirebilmektedir.

BU SEBEPLE TARAFINIZDAN UETS HESAP AKTİVASYONU GERÇEKLEŞTİRİLMEMİŞ İSE AKTİVASYON İŞLEMLERİNİN GERÇEKLEŞTİRİLMESİ, GERÇEKLEŞTİRİLMİŞ İSE AŞAĞIDAKİ UYARILAR DİKKATE ALINMAK SURETİ İLE RUTİN HESAP KONTROLÜNÜN YAPILMASI ELZEMDİR.

!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Adalet Bakanlığı tarafından icra ödeme emirleri, duruşma davetiyeleri, mahkeme ilamları ve sair evraklar muhataplarına PTT UETS sistemi aracılığıyla gönderilmektedir. Bu evrakların birçoğu da alıcısına tebliğden itibaren işlemeye başlayacak olan ve kaçırılması durumunda geri dönüşü güç olan hatta kimi zaman imkansız olan KESİN SÜRELER içermektedir. Sürelerin kaçırılması dahilinde;

- Tebliğ edilen İcra/ Ödeme emirlerine, 89/1 Haciz İhbarnamalerine, Maaş Haczi Müzekkerelerine süresinde itiraz edilmediği durumda banka hesaplarınıza, taşınmazlarınıza, araçlarınıza haciz eklenir ve devamında satış işlemleri başlatılır.

- Tebliğ edilen tanık davetiyelerine icap edilmediği durumda hakkınızda “Zorla Getirme Kararı” çıkarılabilir. Bu durumda çevrenizin şahit olmasını istemeyeceğiniz durumlar yaşanabilir.

- Tebliğ edilen mahkeme kararları süresi içerisinde istinaf veya temyiz edilmezse verilen hüküm kesinleşir böylece davaya konu hakkınızı yargı önünde

Bahsi geçen sürelerin kaçırılmaması ve hak kayıplarının oluşmaması için e- tebligat adresleri PAZARTESİ, ÇARŞAMBA VE CUMA günleri ilgililerince kontrol edilmeli, gelen tebligatlar içerikleri dikkatle okunmalı ve derhal yetkilisine bildirilmelidir.

!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

UETS ve KEP sistemlerine ilişkin detaylı bilgiye aşağıda yer verilmiştir.

Günümüzde; kullanılan kâğıttan tasarruf edebilmek, sıfır atık projelerine uyum sağlamak, posta sisteminin dezavantajlarından kaçınmak, yargılama faaliyetlerini ve bürokrasiyi hızlandırabilmek amacıyla, yapılması gereken tebligatların fiziksel posta sistemi ile gönderilmesindense, kanunlarca düzenleme altına alınmış, hatta kimi gerçek ve tüzel kişiler için kullanımı zorunlu hale getirilmiş elektronik tebligat sistemi kullanılmaktadır.

Elektronik tebligat sistemi yalnızca bir sistem üzerinden yürütülmekte olup adı UETS (Ulusal Elektronik Tebligat Sistemi) dir. Ancak zaman zaman KEP (Kayıtlı Elektronik Posta Sistemi) ile UETS karıştırılmaktadır. Çünkü her iki sistem de kanunla kurulmuş ve bazı gerçek ve tüzel kişilere kullanımı zorunlu tutulmuştur. Ancak, sözü edilen bu iki sistem amaç ve kullanım olarak birbirlerinden oldukça farklıdır. Müvekkillerimizin bu sistemleri kullanırken hak kayıpları yaşamamaları amacıyla dikkat edilmesi gereken hususlardan kısaca bahsedecek olursak;

1. ELEKTRONİK TEBLİGAT (UETS) ADRESİ NEDİR, NASIL KULLANILIR?

PTT AŞ tarafından; gerçek kişiler için kimlik bilgileri, tüzel kişiler için ise tâbi oldukları sistem bilgileri esas alınmak suretiyle tek ve benzersiz şekilde oluşturulan ve UETS’ye kaydedilen tebligat adresidir. Elektronik tebligat (UETS) adresi on beş (15) haneli rakamlardan oluşmaktadır. (Örn. 23456-12345-54321 vb.)

UETS yalnızca tebligat gönderimi için kullanılmakta olup UETS gelen kutusuna düşen tebligatlar, ilgili kanun hükmünce teslim edildikten itibaren, 5. günün sonunda alıcısı tarafından okundu kabul edilmektedir. Tebligat ile bildirilen süreler okundu kabul edilen tarihi izleyen günden işlemeye başlar.

o E-Tebligat Adresime Düşen Tebligattan Nasıl Haberdar Olunur?

Elektronik tebligat adresine elektronik tebligat mesajı ulaştığı konusunda bilgilendirilmek isteyen muhatap, elektronik posta adresi veya kısa mesaj alma özelliği olan bir telefon numarasını UETS hesabında tanımlar ve doğrular. Bu bilgiler PTT Merkezlerine gidilerek de güncellenebilir. Bilgilendirmelerin herhangi bir nedenle yapılamamış veya geç yapılmış olması, tebligatın geçerliliğini etkilemez.

o E-Tebligat Adresine Düşen Tebligattan Haberdar Olunmadığında Karşılaşabilecek Sorunlar?

Adalet Bakanlığı tarafından icra ödeme emirleri, duruşma davetiyeleri, mahkeme ilamları ve bunlar gibi sayısız evrak muhataplarına PTT UETS sistemi aracılığıyla gönderilmektedir. Bu evrakların birçoğu da alıcısına tebliğden itibaren işlemeye başlayacak olan ve kaçırılması durumunda geri dönüşü güç olan hatta kimi zaman imkansız olan KESİN SÜRELER içermektedir.

Bahsi geçen sürelerin kaçırılmaması ve hak kayıplarının oluşmaması için e- tebligat adresleri düzenli aralıklarla kontrol edilmeli, gelen tebligatlar içerikleri dikkatle okunmalı ve derhal ilgililere bildirilmelidir.

2. KEP SİSTEMİ NEDİR, NASIL KULLANILIR?

KEP yine PTT bünyesinde kurulan, e-posta teknolojik altyapısını kullanan, bununla birlikte e-postanın gönderim ve alımına dair kanıtların oluşturulup saklandığı hukuken geçerli bir e-posta iletim hizmetidir. KEP resmi yazışmaların elektronik ortamda mevzuata uygun, uluslararası standartlarda ve teknik olarak güvenli bir şekilde yapılmasına olanak sağlayan bir sistemdir.

KEP Sistemi ise resmi bir e-mail hesabı gibi düşünülebilir, KEP üzerinden gönderilen yazılar alıcısına teslim edildikten 24 saat sonra alıcısı tarafından okundu kabul edilmektedir. Tebligat ile bildirilen süreler okundu kabul edilen tarihi izleyen günden işlemeye başlar.

KEP’ in, Standart E-Postadan Farkı Nedir?

Günümüzde ticari faaliyet ve yönetimsel alanda yaşanan gelişmeler sonrası elektronik posta kullanımı yaygınlaşmıştır. Ancak, standart e-posta sisteminde bazı açık noktalar vardır. Bunlar;

-Kanuni açıdan sınırlı sayıda ve özellikte delil barındırır.

-E-posta ispat sorumluluğu göndericiye aittir.

-E-posta zaman bilgisi gönderi yapılan bilgisayarın zaman ayarlarına bağlıdır ki bu durum ihtilaflı durumlarda zaman için delil değerini düşürür.

-Standart e-postaların içerikleri kolaylıkla değiştirilebilir.

-KEP, standart elektronik postaya ek olarak elektronik postanın;

-Göndericisi görünen kişi/kuruluş tarafından gönderilip gönderilmediği, alıcıya ulaşıp ulaşmadığı ve ne zaman ulaştığı, alıcısı tarafından okunup okunmadığı ile ilgili delil hizmetlerini sunmaktadır.

Aşağıdaki linke tıklayarak KEP üzerinden elektronik posta gönderimi hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.

https://www.youtube.com/watch?v=RLLKwUSJdxs&ab_channel=TapuveKadastroGenelM%C3%BCd%C3%BCrl%C3%BC%C4%9F%C3%BC