'Mavi Marmara' avukatlarının Afrika'daki Komor Adaları'ndan aldığı vekaletle İsrail aleyhine açtığı davayı kabul eden Uluslararası Ceza Mahkemesi, dava dosyasını inceleyip bir üst kurula sevk etti. Dosyayı üst kurul da onaylarsa, İsrail 'insanlık suçu işlediği' gerekçesiyle Lahey'de sanık sandalyesine oturacak.
Türkiye'nin 9 kişinin hayatını kaybettiği, 50 kişinin de yaralandığı Mavi Marmara saldırısı ile ilgili başlattığı hukuk sürecinde sevindirici gelişme yaşandı. Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM), Mavi Marmara avukatlarının Komor Adaları devletinden aldığı vekaletle açtığı dava başvurusunu kabul etti. Davanın açılabilirlik kriterlerini inceleyen Uluslararası Ceza Mahkemesi, suçun Roma statüsü gereği insanlığa karşı işlenip işlenmediğini değerlendirdikten sonra dosyayı bir üst kurula sevk etti. Dosyayı üst kurulun da onaylamasıyla İsrail, insanlık suçu işlediği gerekçesiyle ilk kez uluslararası hukuk önünde sanık olarak yargılanabilecek. Sevindirici gelişmeyi değerlendiren Mavi Marmara mağdurlarının avukatlarından Uğur Yıldırım, UCM üst kurulunun dosyayı dava açmaya uygun görmesi durumunda İsrail'in uluslararası platformda yargılanacağını belirterek 'Böylelikle bir Afrika ülkesi de ilk kez bir batılı devleti (İsrail) sanık sandalyesine oturtmuş olacak' dedi.
TEKRAR İFADE VEREBİLİRLER
Komor Adaları'nın başvurusunu kabul eden Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin Mavi Marmara mağdurlarını yeniden dinleme hakkı bulunduğunu hatırlatan Uğur Yıldırım, 'Hukuki gelişmelerden ümitliyiz. Süreci dikkatli bir şekilde takip ediyoruz. Mavi Marmara mağdurlarının zararlarını, yaşadıkları mağduriyeti ve işkenceleri içeren formları UCM'ye ulaştırdık. Mahkemeden bu konuda ayrı bir duruşma yaparak mağdurların ifadelerine başvurmasını talep edeceğiz. Türkiye'de savcıların ve BM heyetinin yerli ve yabancı mağdurlardan aldığı ifadeleri de dosyaya koyacağız' diye konuştu.
Mahkeme kritik bir sınavda
Mavi Marmara baskınında 'insanlık suçu' işleyen İsrail'in Uluslararası Ceza Mahkemesi'nde (UCM) yargılanacak olması sevinçle karşılandı. Fakat UCM'nin sicili pek de parlak değil. Avukat Uğur Yıldırım, Mahkeme'nin bugüne kadar Ruanda soykırımı başta olmak üzere Afrika ülkelerinin açtığı davalarda egemen erklerin lehine karar verdiğini hatırlattı. UCM'nin vereceği kararla evrensel vicdanın sesi olup olmadığını da göstermiş olacağına dikkat çeken Yıldırım, 'Dava ile mahkeme aynı zamanda önemli bir sınav vermiş olacak' diye konuştu.